Αρχική / Top Story / Ισπανικό χτύπημα για την ΕΛΣΤΑΤ

Ισπανικό χτύπημα για την ΕΛΣΤΑΤ

«Υπερβολική» θεωρείται η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Ντε Γκίντος σήμερα το πρωί στο Ecofin, ότι αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις διώξεις σε βάρος του Ισπανού εμπειρογνώμονα του ΤΑΙΠΕΔ, η Ισπανία θα μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν αυτό που χθες έγραψε το News 24/7, ότι δηλαδή η Ισπανία, η Ιταλία και η Σλοβακία έθεσαν με έμφαση το ζήτημα της άρσης της δίωξης των εμπειρογνωμόνων τους που κατηγορούνται για απιστία στο Euro Working Group, ζητώντας να προστατευτούν «οι πολίτες τους που πήγαν στην Ελλάδα να βοηθήσουν».
Στην ίδια συνεδρίαση, απαιτήθηκαν και τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος αθωώθηκε για τις κατηγορίες παραποίησης στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας.
Κύκλοι της ισπανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι πρόκειται για μία δήλωση πίεσης προς την ελληνική πλευρά που «εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον δεσμεύεται ότι πρόκειται να λύσει το θέμα». Πρακτικά, η Ισπανία και οι υπόλοιπες δύο χώρες θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» την συμφωνία στο συμβούλιο του ΕΜΣ που θα εγκρίνει τη δόση. Αλλά αυτό οι Βρυξέλλες το θεωρούν υπερβολικό.

Μοσκοβισί: Βέβαιος πως θα λυθεί το θέμα με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως το θέμα που τέθηκε για τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, θα επιλυθεί και ότι θα συνεχίσει να συζητά το θέμα με την Ισπανία -που ήταν και η μία από τις τρεις χώρες που το έθεσαν- κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα.
«Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Δεν θα πρέπει να το δραματοποιούμε. Η εκταμίευση θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Το Eurogroup ίσως μπλοκάρει τη δόση των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα εάν η χώρα δεν δώσει ασυλία σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος.

«Εάν δεν υπάρξει οριστική λύση για την κατάσταση αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει την πληρωμή», δήλωσε ο ντε Γκίντος στο Λουξεμβούργο.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι η εκταμίευση θα προχωρήσει καθώς αξιολογείται η πρόοδος για το θέμα των στελεχών αυτών και ότι είναι αισιόδοξος για μια γρήγορη λύση.

Κυβερνητικές πηγές: Διευθέτηση στο πλαίσιο της νομιμότητας

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».

Πηγή: news247.gr

Flex English