Αρχική / Top Story / Περιζήτητο το 7ετές ομόλογο της Κύπρου

Περιζήτητο το 7ετές ομόλογο της Κύπρου

Στην άντληση 850 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 7ετούς κρατικού ομολόγου, προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία «πέτυχε» το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων ετών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, το ονομαστικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,75% και η απόδοση στο 2,80%, με τις συνολικές προσφορές να υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, υψηλή διεθνής ζήτηση από τους επενδυτές παρατηρήθηκε για το επταετές ομόλογο ύψους €850 εκατ., στην έκδοση του οποίου προχώρησε την Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία, με τη ζήτηση να φθάνει στα €4,2 δισ., το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014.

Σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ), οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν το 35% της τελικής κατανομής, ακολουθούμενοι από Κύπριους επενδυτές (19,5%), Ιταλούς (15,5%), επενδυτές από άλλες χώρες της Ευρώπης (13,5%), επενδυτές από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία (9,7%), υπεράκτιους (ΗΠΑ 5,5%) και από άλλες χώρες (1%).

Οι τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της τελικής κατανομής, με ποσοστιαία συμμετοχή 35% και 33% αντίστοιχα. Ακολούθησαν ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (25%), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία (5,1%) και Κεντρικές Τράπεζες (1,8%).

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε στις 20 Ιουνίου το νέο 7ετές ομόλογο αναφοράς με τη μέθοδο της κοινοπραξίας ύψους €850 εκατ., σταθερού επιτοκίου, με ημερομηνία λήξης στις 27 Ιουνίου 2024. Το ονομαστικό επιτόκιο και η απόδοση έχουν καθοριστεί στο 2,75% και 2,80% αντίστοιχα, και η τιμή πώλησης στο 99,686%.

Εκμεταλλευόμενη τις σταθερές συνθήκες στις αγορές και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS και S &P’s, σημειώνει το ΓΔΔΧ, προχώρησε στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου σε συνδυασμό με προσφορά για ανταλλαγή των ομολόγων αναφοράς που λήγουν τον Ιούνιο του 2019 (επιτόκιο 4,75%), τον Φεβρουάριο του 2020 (επιτόκιο 4,625%) και τον Μάιο του 2020 (επιτόκιο 6,50%).

«Ο σκοπός της προσφερόμενης επιλογής για ανταλλαγή ομολόγων σε συνδυασμό με τη νέα έκδοση ήταν να δοθεί στους επενδυτές σε υφιστάμενα ομόλογα που λήγουν το 2019 και το 2020 η ευκαιρία να ανταλλάξουν μέρος ή όλα τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους με νέα 7-ετή ομόλογα, βοηθώντας έτσι στην επέκταση της καμπύλης επιτοκίων δευτερογενούς αγοράς της Δημοκρατίας και μειώνοντας ταυτόχρονα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας κατά τα έτη 2019 και 2020», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, της έκδοσης προηγήθηκε μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Ζυρίχη, Μόναχο και ΗΠΑ. Λόγω της θετικής ανταπόκρισης που εισέπραξε από τους επενδυτές, ο εκδότης επέλεξε τη λήξη χρέους των 7 ετών.

Η έκδοση του νέου ομολόγου αναφοράς διάρκειας 7 ετών ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 15.10 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), με αρχική κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης στο επίπεδο 3,00%, ώστε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές να μελετήσουν τη συναλλαγή πριν από την αναμενόμενη εκτέλεσή της κατά την επόμενη μέρα.

Οι ανάδοχοι άρχισαν να λαμβάνουν ενδείξεις έντονου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για την προσφορά ανταλλαγής και τη νέα έκδοση κατά τη διάρκεια του απογεύματος ύψους πέραν των €1,9 δισ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε επίσημα την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 09.15 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), με αναθεωρημένη κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης στο επίπεδο 2,90%.

Πηγή: zougla.gr

Flex English